Vask hænder - og gør det tit!

haandvaskeCa 80 % af alle virus- og bakterieinfektioner skyldes dårlig håndhygiejne!

Dårlig håndhygiejne er skyld i de fleste tilfælde af epidemier, madforgiftninger, forkølelser, betændelser, influenzaer osv., på grund af håndbåren spredning af virus og bakterier.

Mange mennesker vasker ikke hænder efter deres toiletbesøg, eller efter de har suttet på deres fingre, fx når de spiser, laver mad, eller når de har pillet næse (stafylokokker), eller når de har rørt ved mange af de ting, der er nævnt herunder - Mange har også den meget uheldige vane at hoste og nyse bakterier og virus ned i hænderne - så alt hvad de derefter rører ved bliver inficeret.

Et udsnit af de værste af bakterie-fælderne:

 • Alle slags dørhåndtag, men især toiletdøres inderside-håndtag
 • Gelændere
 • Knapperne på DK-automater
 • Alle håndtryk du giver eller modtager
 • Indkøbsvogne- og kurve
  Undersøgelser viser, at håndtagene hér har større mængder af Coli-bakterier (~tarmbakterier) fra afføring end et normalt vedligeholdt toilet. Det samme gælder pengesedler og mønter, og både pengesedler og mønter er de helt store og klamme bærere af næsten enhver form for de nævnte mikrober.
 • Alt hvad vi rører ved i børnenes daginstitution. Se mere herunder.

ALT hvad Du herefter selv rører ved bliver inficeret, det være sig kløen i øjnene, en finger i næsen eller i munden, bilens rat, dine børn, madvarer, ALT i hjemmet osv.

...og hav altid en lille flaske hånd-desinfektion i lommen, i tasken, i bilen ol. - og brug den tit.

 

Børn og bakterier

Nys2Bærehyppigheden af bakteriearten pneumokokker, (det danske ord for streptococcus pneumonaie), er størst hos børn, især dem der passes i daginstitutioner.

Pneumokokker er den hyppigste årsag til lidelser som fx.:

 • Akut mellemørebetændelse, bihulebetændelse
 • Lungebetændelse
 • Bakteriel hjernehindebetændelse

Bærehyppigheden er også høj hos voksne, der opholder sig sammen med mindre børn, og dette kan således også føre til spredning af bakterierne.

Derfor skal forældre, pædagoger, plejeforældre mv., foruden dem selv, også lære børnene at have en god håndhygiejne - og vaske hænder tit.

- Man kan spare sig selv og sin familie for meget ved ganske almindelig omtanke på problemet!